Image

Kada jednom napravite bazen u svom dvorištu, znajte da je tu početak perioda dugih uživanja, ali i određene brige o kvalitetu vode u bazenu. Briga o kvalitetu vode i odnos korisnika prema njemu u velikoj meri doprinose održavanju higijene i sprečavanju različitih infekcija kože. Upotreba kvalitetne i dobro uravnotežene hemije za tretman vode u bazenu čini vodu sigurnom za kupače: bistru i lepu. Ipak, postavlja se pitanje šta treba znati kada je tretman vode u bazenu u pitanju?

Dva ključna faktora u održavanju kvaliteta vode u bazenu su pH i hlor.  

Preporučeni nivo pH je između 7,2 i 7,6 a nivo pH u bazenu pokazuje koliko je voda kisela. Da biste odredili nivo pH vrednosti potreban Vam je tester na osnovu koga ćete dobiti podatke o kiselosti vode u bazenu. Ako je nivo pH visok, a to se dešava kada je veći broj kupača u bazenu, ili usled kiše, potrebno je koristiti pH minus u adekvatnoj srazmeri kako bi se nivo kiselosti smanjio. Sa druge strane, ako je pH vrednost niska, tada metalni elementi u bazenu mogu da erodiraju.  

Hlor služi za dezinfekciju vode i preporučeni nivo je između 1,5 i 3 ppm. Nivo hlora u bazenu se takođe meri uz pomoć testera (tester na kapi ili tester na tablete). Zbog svoje pristupačnosti i efikasnosti, hlor je osnovno sredstvo za dezinfekciju bazena. Ako je nivo hlora isuviše visok, potrebno je smanjiti nivo hlora razblaživanjem vode. Sa druge strane, ako je nivo hlora u bazenu isuviše nizak, voda u bazenu nije čista i sanitarno ispravna. Hlor oksidira sve što zagađuje vodu. Napada molekule algi, bakterija i virusa; onda ih uništava iznutra.  

U zavisnosti od veličine bazena, hlor u bazenu možete dozirati uz pomoć: 

  • Tableta – Jedna tableta od 200g dovoljna je za 7 do 10m3 vode. One se mogu postaviti u hlorinator, korpu skimera ili plovak za tablete. Na taj način ćete uštedeti vreme, nećete morati rukovati tabletama tako često i dobićete idealnu brzinu disperzije.
  • Granule - Ovim postupkom, granule hlora rastvaraju se i upumpavaju u vodu vašeg bazena, gde se distribuiraju kroz sistem filtracije. 
  • Tečni hlor – namenjen za sisteme automatskog doziranja hemije.
Image

Kada ph vrednost vode i nivo hlora u bazenu nisu na odgovarajućem nivou, česta je pojava algi. Alge se mogu suzbiti korićenjem Algicida. Da bi Algicid imao potrebno dejstvo, potrebno je očistiti bazen tako što će se izvršiti šok hlor tretman, regulisati pH vrednost vode, a zatim nakon 24h primeniti Algicid kao sredstvo za uklanjanje i sprečavanje pojave algi. 

U cilju održavanja vode u bazenu moguće je koristiti još i Multi action tablete koje u sebi sadrže pH regulator, stabilizator, flokulant, algicid i hemijsku strukturu koja ubija bakterije pri čemu je jedna tableta dovoljna za 20m3 vode. Ukoliko želite da izbistrite vodu u bazenu i olakšate sebi čišćenje bazena (usisavanje bazena) Flokulant je sredstvo koje se koristi u tu svrhu. Pre usisavanja bazena dozirati flokulant i pustiti da filter izmeša vodu. Prljavština sa zidova i poda se odvoji i filter je usisa koliko može. Deo koji ne može da pokupi filter se nagomila na podu pa se može usisati. 

 Ukoliko Vam je sve ovo komplikovano, Crystal pool Vam nudi uslugu održavanja bazena uz korišćenje najkvalitetnije hemije na našem tržištu (Astral Pool) uz povoljne cene. 

Image

Oslobodite svoje vreme za uživanje

Prijava na vesti putem e-maila...

Please make sure that AcyMailing is installed and activated.

No Internet Connection